Back to top

Duizenden doden, mensen die moesten vluchten en enorme schade aan huizen en gebouwen. 75 jaar geleden lag de provincie Gelderland 9 maanden lang in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar kwam pas met de bevrijding een einde aan. Met een uitgebreid programma in heel Gelderland willen gemeenten en provincie samen met inwoners 75 jaar vrijheid herdenken en vieren. Het programma is te vinden op de website van Gelderland Herdenkt .

Gelders gedeputeerde Peter Drenth lanceerde de website. Dat deed hij samen met wethouder Marc Sandmann (gemeente Apeldoorn), Marjo van Ginneken (gemeente Nijmegen) en het bestuur van WO2GLD bestaande uit Joost Rosendaal (Radboud Universiteit), Herre Dijkema (Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen) en Marc Wingens (Erfgoed Gelderland). Drenth: ‘Dit verhaal verbindt alle inwoners van Gelderland. We leven nu 75 jaar in vrijheid, en dat is iets om uitgebreid bij stil te staan. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid.’

5 regio’s

De plannen zijn gemaakt door 5 Gelderse regio’s: de Airborneregio (Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe), Nijmegen en omgeving, het Rivierengebied, de Achterhoek en Liemers, en de Veluwe. Daarnaast zijn er drie grote evenementen in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Om ook zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er een educatieproject.

9 maanden activiteiten

De 5 regio’s hebben allemaal een uitgebreid programma gemaakt. Het totale programma tussen eind augustus 2019 en 5 mei 2020 bestaat uit vele activiteiten. En het overzicht is nog niet compleet. De komende maanden komen er nog meer activiteiten bij. Kijk voor het actuele overzicht op www.gelderlandherdenkt.nl.