Back to top

In het weekeinde van 2 en 3 september 2017 verscheen voor het eerst een speciale Remember September-krant in het Rijk van Nijmegen en wijde omgeving. Deze krant heeft als doelstelling om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de regio in samenhang te presenteren en de relatie te leggen tussen toen en nu. De focus ligt daarbij op de jaren ’44 en ’45: vooral Market Garden en in relatie daarmee de frontlinieperiode en de bevrijding.

Samenwerking

Aanleiding voor de uitgave van deze krant is de recente samenwerking tussen verschillende lokale organisaties, musea en betrokken regiogemeenten om vorm te geven aan de plannen van de provincie Gelderland rondom Herinneringstoerisme 1940-1944/45. Deze samenwerking heeft inmiddels een vaste structuur gekregen die nauw verbonden is met WO2GLD.

Aandacht voor elke gemeente

De onderwerpen in de krant beslaan de diverse historische locaties en bijzondere gebeurtenissen in de regio met aandacht voor elke gemeente. Bovendien bevat de krant een brede regionale agenda van de verschillende evenementen en herdenkingen in september 2017. Daarnaast worden de lezers attent gemaakt op de diverse organisaties die voornoemde jaren centraal stellen alsook op de plekken waar de sporen van de oorlog nog zichtbaar zijn. Hierbij moet gedacht worden aan musea, monumenten en luisterstenen, maar ook wandelroutes, battlefieldtours, begraafplaatsen, bunkers en loopgraven, etc.

150.000 exemplaren

Ten slotte bevat de krant een vooruitblik naar de herdenkingsjaren 2019 en 2020. De uitgave is zowel bedoeld voor de vele toeristen en recreanten in deze regio als voor de inwoners van Nijmegen en omgeving. De totale oplage is 150.000 exemplaren. De krant zal verspreid worden in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Lingewaard, Beuningen, Wijchen, Druten, Mook en Middelaar en Over-Betuwe. Het betreft hier alle huishoudens in de genoemde gemeenten, VVV’s, bibliotheken, hotels, campings en andere verblijfsaccommodaties.