Back to top

Nieuwsberichten

Doelstellingen en achtergrond WO2GLD

WO2GLD zet zich als verbindende schakel in voor het krachtiger, duurzamer en kwalitatief sterker maken van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

Overzicht activiteiten WO2GLD

Benieuwd naar de activiteiten en werkzaamheden van WO2GLD tot dusverre? In augustus 2017 rapporteerde de stichting aan de provincie Gelderland over de voortgang tot dan toe. 

Veluwe

Op de Veluwe is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in vele facetten te beleven. Geen Nederlandse streek biedt zoveel verschillende aspecten van deze nog steeds betekenisvolle periode uit ons recent verleden.

De Tweede Wereldoorlog op de Veluwe

Op de Veluwe is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in vele facetten te beleven. Geen Nederlandse streek biedt zoveel verschillende aspecten van deze nog steeds betekenisvolle periode uit ons recent verleden. 

Een kort, niet uitputtend overzicht, kan een indruk geven voor de rijkheid aan de plaatsen en verhalen van de oorlog.

Airborne Region

Met de Slag om Arnhem tijdens operatie Market Garden als bekendste voorbeeld vertelt de regio Arnhem een verhaal van militaire strijd, maar ook van verregaande gevolgen voor de burgerbevolking en onuitwisbare sporen in de omgeving.

Rijk van Nijmegen

Nijmegen en omgeving werd zwaar getroffen. Het verwoestende bombardement op Nijmegen kostte honderden mensen het leven, negen maanden lang vormde de regio het front met het nog bezette deel van Nederland en in februari en maart 1945 vormde het de uitvalsbasis van de geallieerde opmars richting Duitsland. 

Eerste Remember September krant verschenen

In het weekeinde van 2 en 3 september 2017 verscheen voor het eerst een speciale Remember September-krant in het Rijk van Nijmegen en wijde omgeving. Deze krant heeft als doelstelling om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de regio in samenhang te presenteren en de relatie te leggen tussen toen en nu. De focus ligt daarbij op de jaren ’44 en ’45: vooral Market Garden en in relatie daarmee de frontlinieperiode en de bevrijding.

Drukbezochte studiemiddag 'Donker erfgoed in het licht' in CODA Apeldoorn

De Muur van Mussert, de Diogenes bunker of het SS opleidingscentrum op Landgoed Avegoor. Gelderland kent tal van plekken met een beladen, donker of omstreden oorlogsverleden.

Ruim honderd geïnteresseerden bezochten op vrijdag 22 september de studiemiddag over beladen erfgoed WO2 erfgoed in Gelderland in CODA Apeldoorn.

Achterhoek

Onderduikers werden in de Achterhoek op grotere schaal opgenomen dan in de rest van Nederland.  Het is een van de centrale thema's van het WO2 verhaal van de deze Gelderse grensstreek.

Het Rijk van Nijmegen: free forever

Onmiskenbaar speelden Nijmegen en wijde omgeving in de laatste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Eerst tijdens Market Garden in 1944, daarna tijdens het grote Rijnlandoffensief in 1945.

Directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek Wiel Lenders schets een beeld van de belangrijkste gebeurtenissen.

Pagina's